tiistai 16. huhtikuuta 2013

Three Wise Monkeys - Kolme viisasta apinaa

Oletko koskaan kuullut puhuttavan kolmesta viisaasta apinasta, joista yksi pitää käsiään silmiensä edessä, toinen korviensa suojana ja kolmas suunsa edessä. Nämä kolme viisasta apinaa edustavat hyvyyttä, puhdasta mieltä ja hyviä tekoja. Ensimmäisen kosketuksen asiaan sain itse asiassa jo 2004 vuonna Australiassa, jolloin ensimmäisen kerran vietin illan kolmen viisaan apinan baarissa. Tähän kuvaukseen kuuluu patsaat kolmesta viisaasta oikeasta apinasta, mutta muutama vuosi sitten Bangkokista en voinut olla ostamatta näitä alla olevia aivan hurmaavia jääkaappimagneetteja muistuttamaan minua tästä kolmen apinan viisaudesta. Saanen esitellä heidät:

Mizaru - See no evil 
(älä näe pahuutta)


Mizaru edustaa ajatusta, kuten tekstissäkin sanotaan - älä näe pahuutta. Eli älä näe pahuutta, älä edes katso pahuuteen päin, älä töllistele pahuutta tai himoitse pahuutta, äläkä päästä pahuutta sisääsi edes pieneksi hetkeksi. Tämä sen vuoksi, että silmät ovat yksi tapamme ottaa aistimuksia vastaan ja kaikki mitä me otamme vastaan, me joudumme myös sulattelemaan sisällämme ja jos se ei ole hyväksi meille, niin se tekee meidät kipeäksi ja sitten kun huomaanne ettei elimistömme sulata asiaa se pyrkii nopeinta tietä ulos meistä. 

Esimerkkinä vaikka kauhuelokuva jonka katsomme. Näemme paljon pahuutta elokuvan aikana ja sitten alitajuisesti tai tietoisestikin käsittelemme elokuvan aiheita itsellemme. Jos ahdistumme, meille tulee huono olo ja jos emme saa käsiteltyä asiaa, niin huono olo kasvaa ja saattaa aiheuttaa meille erinäisiä olotiloja jotka sitten tavalla tai toisella purkautuvat ulos kehostamme erilaisina käytöstapoina. Tätä on myös paljon tutkittu mediakasvatuksen kautta - väkivallan katselu aiheuttaa usein myös väkivaltaista käytöstä. 

Kikazaru - Hear no evil
(älä kuule pahuutta)


Kuten näköaistimmekin, niin myös kuulomme on yksi viidestä aististamme jolla otamme maailmaa vastaan ympäriltämme. Joten samalla tavalla pahojen asioiden kuuleminen kerääntyy sisällemme ja jos emme pysty sitä ajanmyötä sulattamaan niin se alkaa etsiä ulostulo tapoja kehostamme. Juorut voisivat olla yksi esimerkki tästä, jos kuuntelet paljon juoruja niin ei aikaakaan kun sinusta itsestäsi alkaa tulemaan myös juorujen kertoja ja näin pahuus ottaa vallan sinusta. 

Iwazaru - speak no evil
(älä puhu pahaa)


Kolmas viisaus poikkeaa kahdesta ensimmäisestä sen verran, että puhuminen ei ole aisti niin kuin kaksi edellistä ja näin ollen kun näköaistilla ja kuuloaistilla otamme jotain sisään kehoomme niin puhe kuvastaa jotain joka tulee meistä ulos. Tämä kolmas viisaus voidaan siis nähdä vähän kuin noiden kahden edellisen lopputuloksena; jos et näe pahuutta, etkä kuuntele pahuutta, niin silloin et tule luultavasti itsekään puhumaan pahuudesta, koska mielesi on täysin puhdas pahuudesta Ü 

Tätä Kolmen apinan viisautta on pidetty hyvin puhtaana ja yksinkertaisena filosofiana elämälle. Mahatma Gandhi kuljetti mukanaan aina pientä prossista patsasta jossa nämä kolme viisasta apinaa olivat, muistuttaakseen itseään siitä, että kun kääntää selkänsä mieltä tuhoavalle negatiivisuudelle ja kääntää katseensa pois kaikesta mikä ei ole ihmisyyttä kehittävää, niin silloin voi pitää mielensä puhtaana ja kehittyä henkisesti. Länsimaissa tämä viisaus on monesti ymmärretty hieman väärin ja ymmärretty se välinpitämättömyytenä ja pahojen asioiden vähättelynä, mutta todelllisuudessa tämä viisaus vain kehottaa meitä suojautumaan negatiivisuudelta joka niin herkästi voi ottaa meistä vallan, ihan tiedostamattakin. 

Kertomuksen mukaan on olemassa myös neljäs apina Shizaru - do no evil ( älä tee pahaa), ja sen voit nähdä joskus noiden edellisten apinoiden vierellä kädet ristittynä kehon eteen. 

Näistä viisauksista minulle tulee mieleen tässä ajassa ensimmäisenä vetovoimanlaki, negatiivisuus lisää negatiivisuutta ja positiivisuus positiivisuutta. Samankaltaiset vetävät aina toisiaan puoleensa. Olen kuitenkin hyvin yllättynyt siitä miten vaikeaa ajatustensa pitäminen positiivisena on. Yksi päiväkin voi jo olla haastava yrittää olla koko ajan positiivinen, saan itseni toistuvasti kiinni negatiivisista ajatuksista ja harmituksista. Vaikka kuinka yrittäisi Ü Mutta täytyy myöntää, että koska olen tätä tietoisesti harjoitellut, niin näen jo pieniä edistysaskeleita Û Enkä tiedä onko sitä tarkoituskaan olla naama iloisessa virneessä hetkestä toiseen, elämän koettelemukset ja surut kun kuitenkin omalla tavallaan haastaa meitä kasvamaan taas uuteen suuntaan. Mutta se, että ei mene siihen vellovaan negatiivisuuteen mukaan ja jää sinne, se on varmaan näiden kolmen viisaan apinankin antama oppi; koittaa pitää itsensä parhaansa mukaan puhtaana negatiivisuudesta. Silloin ehkä jaksaa kokea isompiakin elämän mullistuksia paremmin. Jos olemme jo valmiiksi täynnä negativisuutta ja sitten kohtaamme suuren surun niin kaikki tuo negatiivisuus saattaa rikkoa meidät säpäleiksi, emme jaksa nousta koska meillä ei ole kovin vahvaa pohjaa josta ponnistaa ylöspäin. 

Tämän vuoksi olisi hyvä ymmärtää, että vaikka pahuuttaa on maailmassa vielä paljon niin sitä on lähinnä sinun "ulkopuolella" eikä ainoastaan sinun "sisäpuolella". Eikä monellakaan ole valtaa noihin ulkoisiin tapahtumiin ennen kuin on käsitellyt omat tunteensa oman kehonsa ja mielensä sisällä. Vasta sen jälkeen voimme taistella ulkopuolista pahuutta vastaan kun oma mielemme on puhdas ja osaamme itse käyttäytyä hyvien periaatteiden mukaan. Miten voisimme yrittää olla positiivinen esimerkki muille, jos itse kannamme negatiivisia ajatuksia sisällämme?

 Tässähän sitä riittääkin kerrakseen opeteltavaa, myös allekirjoittaneelle Ü 3 kommenttia:

 1. heh, tuo on kyllä yksi suurimmista elämän viisauksista johon olen törmännyt. tulipa ihan tatuoitua se oikeaan käteen minua siitä arkipäivässä muistuttamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä viisaus. Peittotatuointia teettämässä tänään ja kyseinen aihe on juurikin tämä. Tosin ei ole apinat vaan kallot ja niitä on juurikin kaikki neljä. Elämää paljon nähneenä ja kokeneena ja paljon negatiivisuutta kokeneena tietenkin myös positiivisuutta niin tämä on kyllä loistava jo pelkästään tarinan viisauden ansiosta ei kuvana pelkästään. Kuvastaa minua kyllä paljon

   Poista
 2. Olen kyllä ihastunut vallan itsekin tuohon ajattelitapaan ja koitan kovasti opetella elelemään enemmän tämän periaatteen mukaan :) Hieno ja yksinkertainen elämän ohje :)

  VastaaPoista